De jeugd & digitalisering

16/06/2022

In België bevindt 33% van de jongeren tussen 16 en 24 jaar zich in een situatie van digitale kwetsbaarheid, alle sociale categorieën tezamen. Dit percentage loopt op tot 47% bij jongeren met enkel een diploma lagersecundair onderwijs. Dit is zorgwekkend, zeker terwijl we in een maatschappij leven die snel digitaliseert. Toegang tot een computer is niet de enige oplossing, maar het is wel een essentiële eerste stap om digitale ongelijkheden te bestrijden. (Gegevens uit de Statbel-Eurostat 2021-enquête, berekeningen IACHOSS, UCLouvain)— Périne Brotcorne, Sociologisch onderzoeker bij CIRTES en assistentbij FOPES (UCLouvain).  

Digitale ongelijkheid in België lijkt ondenkbaar en toch zijn er te veel jongeren die niet ‘mee’ zijn. We weten maar al te goed wat de gevolgen zijn: digitale ongelijkheid leidt tot sociale uitsluiting, leerachterstand en minder kansen op een geslaagde loopbaanstart. Het is onze maatschappelijke plicht om de jeugd alle kansen te geven en hen te betrekken in de niet te stoppen digitalisering. Is vandaag een toegang tot een laptop niet even essentieel als kunnen lezen en schrijven ?  

Het is vaak tijdens grote crisissen dat solidariteit en bewustwording naar boven komen. Dit was het geval tijdens de pandemie, maar we hebben het ook gezien in de afgelopen maanden met de oorlog in Oekraïne, waar een aantal initiatieven zijn gelanceerd om vluchtelingen op te vangen. Wij moesten voor hen een dak boven het hoofd en veel comfort vinden, maar voor hun integratie is ook toegang tot digitale technologie nodig: om hun integratie als burgers te vergemakkelijken, om toegang te krijgen tot afstandsonderwijs of gewoon om met hun dierbaren te communiceren. Met Digital for Youth hebben wij ons ertoe verbonden 1.000 computers voor deze actie te schenken, terwijl naar schatting 10.000 kinderen en jongeren hun opleiding digitaal zullen moeten volgen. Ook hier is digitale toegang essentieel. 

Geen toegang tot digitale tools bemoeilijkt het ontwikkelen van digitale vaardigheden en leidt vaak tot digitale stress. Digitale inclusie is nu relevanter dan ooit, ook voor jongeren die vaak automatisch als digital natives worden beschouwd.