Digital ageism

16/06/2022

Digitale technologie heeft ons dagelijks leven ingrijpend veranderd. Veel taken die vroeger persoonlijk moesten worden verricht, kunnen nu met de smartphone worden gedaan. Dit betekent dat oud worden niet meer hetzelfde is als 30 jaar geleden. Wat betekent ouder worden in een meer digitale wereld?  

Digitaal ageïsme betekent het gebruik van technologie in het dagelijks leven om je gezondheid te monitoren, in contact te blijven met je dierbaren en te gebruiken als entertainment. Het betekent leren omgaan met technologie die niet altijd met u in gedachten is ontworpen. En in een wereld van gegevens betekent het soms onzichtbaarheid. Wanneer alledaagse processen en handelingen worden omgezet in gegevens die worden gebruikt voor analyse en voorspelling, kan de oudere volwassene erbuiten vallen. Dit is een vorm van leeftijdsdiscriminatie; we noemen het digitaal ageïsme. Het kan om vele redenen gebeuren, om maar een voorbeeld te geven: een leeftijdsgrens in een enquête kan iedereen boven de 75 uitsluiten. Zonder deze gegevens zijn de voorspellingen die worden gedaan onnauwkeurig en kunnen ze een negatief effect hebben op de vergrijzende bevolking.  

De tegenmaatregel tegen deze onzichtbaarheid is niet gemakkelijk te realiseren. De vergrijzende bevolking is zeer heterogeen, zoals men zich kan voorstellen voor een bevolking die minstens 3 generaties omvat. Het verkennen van het digitaal ageïsme in het ontwerp van de dataficatie van het dagelijkse leven kan helpen om oudere volwassenen zichtbaar te maken. Vervolgens zorg je ervoor dat zij dezelfde kansen en resultaten krijgen als degenen die jonger zijn dan zij.  

Tot slot is inzicht in de invloed van digitaal ageïsme op de technologie-acceptatie van oudere volwassenen essentieel om volledige participatie in een digitale wereld te garanderen. Digitaal ageïsme komt voor bij de verwerking van gegevens, maar ook bij het ontwerp van producten. Technologie die niet gemakkelijk te gebruiken is terwijl men ouder wordt, kan de adoptie door oudere volwassenen beperken. Denk aan kleine knopjes en onnauwkeurige gegevens omdat het algoritme niet in staat is uw gegevens correct te interpreteren. Dit zijn slechts twee kleine voorbeelden van hoe extern digitaal ageïsme de oudere volwassene kan beïnvloeden. Daarnaast zal intern digitaal ageïsme, denken dat je te oud bent om een technologie te gebruiken, je gebruik van digitale technologie beperken en je digitale voetafdruk beïnvloeden. Dit kan op zijn beurt het leervermogen van algoritmen beperken.  

Als we ageïsme en de beperkingen ervan begrijpen, kunnen we initiatieven ontwikkelen die ageïstische overtuigingen tegengaan en met oudere volwassenen in gesprek gaan om ervoor te zorgen dat ze naar vermogen en naar wens kunnen deelnemen aan een digitale wereld.